Çalışma Tezgahları

Ana Sayfa Çalışma Tezgahları

Çalışma Tezgahları

Çalışma Tezgahları Hakkında Merak Edilenler

Terim anlamı, üzerinde çalışma yapılacak düz yüzey olan tezgahların mutfak tezgahı, banyo tezgahı ve çalışma tezgahı gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Çalışma tezgahları ise günümüzde tamirhaneler, atölyeler ve fabrikalar gibi çeşitli çalışma alanına sahip olan bir tezgah modeli olarak karşımıza çıkmaktadır. Üzerinde oyma, kesme, zımpara, işkence gibi işlemlerin yapıldığı çalışma tezgahlarının yapımı dikkat ve ustalık gerektiren bir iştir. 180 derece sıcaklıkta boya fırınlarında pişirilen tezgahlar kaplayıcı madde toz boyalarla boyanır. Bu şekilde tezgahlar, darbe ve çizilme gibi oluşabilecek durumlara karşı dayanıklı bir hale gelir. Bu sayede tezgahlar uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Tezgahlar özelliklerine öre farklılık göstermektedir. Özellikle de alt kısımlarında yer alan çekmece kombinasyonları tezgahların farklılaştığı alanlardan bir tanesidir. Çalışma tezgahları ise üretim alanlarına göre farklılık gösterdiği gibi bakım ve servis gibi alanlarda da farklılık göstermektedir. Bu durumda çalışma tezgahlarının üretim, bakım ve servis gibi farklı alanlarda kullanılması için kullanılan bir ekipman haline gelmektedir. Tezgah üstleri mdf tablalardan oluşan tezgahların kullanılacak alana göre malzemeleri değişiklik göstermektedir. Mengene, lamba, elektrik panosu gibi farklı malzemeleri bünyesinde bulunduran çalışma tezgahlarında bazen malzeme olarak galvaniz sac, paslanmaz sac ya da lastik levha kullanılabilmektedir. Özellikle de çalışma tezgahlarının ayak kısımlarında, bulundukları zeminin olası çizilmelerinin önlenmesi için kauçuk lastikler kullanılmaktadır. Bu lastik kauçuklar sayesinde ise oluşabilecek ani kaymaların önüne geçilerek zeminin zarar görmesi engellenmektedir.

Çalışma Tezgahları Nelerdir, Ne İşe Yarar?

Tüm el aletlerinin, çalışma takımlarının ve çalışmaların üzerinde aynı anda muhafaza edilebileceği bir ortam yaratan çalışma tezgahları bu takımların üzerinde konforlu bir çalışma ortamı sunan ekipmanlar olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda ise çalışma tezgahları kişilerin iş yapısını hızlandıran bir durum olarak ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda da çalışma tezgahları sayesinde tüm alet ve edevatlar güvenli bir şekilde saklanabilmektedir. Bu durum da iş yerinin dağılmasını önlediği gibi, iş yerlerinin karmaşık bir görüntüye kavuşmasını engellemektedir. Çalışma tezgahları ise yapılan malzemenin türüne göre farklı isimler almaktadır. Ahşap oyma marangoz çalışma tezgahı da bunlardan bir tanesidir.

Çalışma Tezgahlarının Özellikleri Nelerdir?

Çalışma tezgahı tüm el aletlerini, takımlarını ve çalışmalarını güvenli bir şekilde üzerinde aynı anda taşıyabilen ve aynı zamanda da uygun çalışma ortamını sağlayan bir ekipmandır. Çalışma tezgahları ile yapılan iş daha hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Çalışma tezgahlarının ise belli başlı bazı özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler ise şu şekildedir:

  • Elektrostatik boyama ile kaplıdır.
  • Tezgah rafları ayarlanabilir.
  • Tezgah raflarının yük taşıma kapasitesi 80 kg’dır.
  • Ayaklarında zemine göre ayarlanabilen malzemeler bulunmaktadır.
  • Çekmece sistemi bulunmaktadır.
  • Çalışma tezgahlarının yapımında sac kaplamalar kullanılmaktadır.
  • Çekmeceler üzerinde kilit sistemi bulunmaktadır. Bu kilit sistemi sayesinde malzemeler güvenli bir şekilde muhafaza edilmektedir.